TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDE ÖNEMLİ KONGRE…

Balkan Ülkelerinin Standardizasyon Faaliyetlerini Yürüten Kuruluşlar Trakya Üniversitesi Ev Sahipliğinde Edirne’de Bir Araya Geldi…

“15. Uluslararası Standardizasyon Prototipler ve Kalite: Balkan Ülkeleri İşbirliği Konferansı” (15th International Conference: Standardization, Protypes And Quality: A Means Of Balkan Countries Collaboration), Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşti. Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen konferansa Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkan Danışmanı Prof. Dr. Sezer Şener Komşuoğlu’nun yanı sıra Trakya Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Cevdet Kılıç, ENEPROT Onursal Başkanı Prof. Angelos Zachariadis ile Balkan ve Avrupa ülkelerinden gelen akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan ve Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuarı üyelerinin açılış konseriyle devam eden açılış programında, üniversitenin tanıtım filmi izlendi.

Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Konferans Başkanı ve Trakya Üniversitesi Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Semiha Kartal, ulusal ve uluslararası standardizasyon üretiminin giderek önem kazandığını belirterek Balkan ülkelerinde her yıl düzenlenen bu konferansın 15’incisini Edirne’de düzenlemekten ötürü büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Konferansın alt başlıklarının sanat, ekonomi, mimari, eğitim, enerji, sağlık, dil, çeviri, üretim, tüketim, teknoloji ve doğal ortam gibi konulardan oluştuğunu ifade eden Doç. Dr. Semiha Kartal, konferansta toplamda 90 sunum yapılacağını ve konferans süresince ziyaret edilebilecek üç farklı serginin de konferansa sanatsal değer katacağını ifade etti.

Standardizasyon Grubu Onursal Başkanı Prof. Angelos Zachariadis: Balkan Ülkeleri Olarak İş Birliği İçinde Çalışmalı ve Kendi Standardizasyonumuzu Oluşturmalıyız…

Standardizasyon Grubu Onursal Başkanı ve Selanik Aristotle Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Angelos Zachariadis, ortak modellerin oluşturulmasının klasik dönemden bu yana devam ettiğini ve Balkan ülkelerinin değerli sistemler üreterek ilerleyebileceğini ifade ederek “Balkan ülkeleri olarak hep beraber iş birliği içinde çalışmalıyız ve kendi standardizasyonumuzu oluşturarak Avrupa ülkeleri ile entegre bir hal almalıyız.” dedi.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu: Bir Şehir Bir Kere Baş Şehir Olduysa Susmaz, Edirne O Gün Bugündür Susmuyor…

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ise yaptığı konuşmada Edirne’nin 8 bin 300 yıllık hikayesi ile tarihte çok önemli bir yer tuttuğunu belirterek başladığı konuşmasında “Edirne’den, bu topraklardan, pek çok kültür gelmiş ve geçmiş. 16 meydan savaşı ile dünyada en çok meydan savaşının yapıldığı bu topraklar, Doğu ve Batı medeniyetlerinin bir karşılaşma noktasıdır. 1361’de de Osmanlı burayı fethediyor ve gelir gelmez Edirne’yi başkent yapıyor. Bir şehir bir kere baş şehir olduysa bir daha susmaz derler. Edirne o gün bugündür susmuyor.” dedi. Bugünkü konferansın Edirne’de düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini sunan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, önemli başlıkların ele alınacağı konferanstan elde edilecek sonuçların Balkan ülkelerinin standardizasyonu açısından büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.

YÖK Başkan Danışmanı Prof. Dr. Sezer Şener Komşuoğlu: Türkiye’de Kadınların Üniversitelerdeki Varlığı Avrupa’dan Daha İyi Durumda

YÖK Başkan Danışmanı Prof. Dr. Sezer Şener Komşuoğlu, yaptığı konuşmada, Türkiye’de 207 üniversitede 7,5 ila 8 milyon arası öğrenicinin öğrenim gördüğünü belirtti. Kadınların üniversitelerde varlığının neredeyse Avrupa’dakinden daha iyi durumda olduğunu ifade eden Komşuoğlu, akademideki 168 bin bilim insanının 75 bininin kadınlardan oluştuğunu söyledi. Yükseköğretimi değiştiren önemli faktörler olduğunu ve bunlardan birinin internet olduğunu ifade eden Komşuoğlu, “Her dakika gerekli gereksiz sosyal medyadan istemediğiniz kadar bilginin patlaması yaşanıyor. Çok yüksek teknolojiyi hızla kullanıyoruz ve bilgi transferi var. Dolayısıyla bilgiyi saklamak artık mümkün değil. Bütün bu faktörler yükseköğretimi hızlı bir şekilde değiştiriyor. Ayrıca toplumun bizden beklentileri farklılaşıyor. Bu farklılaşma da ekonomiyi geliştiriyor. Dolayısıyla geleceğin meslekleri adı altında yeni bir sayfa açmak zorundayız. Geleceğin mesleklerini gençler düşünmeli, biz de bunları göz önünde bulundurmalıyız.” dedi. Komşuoğlu, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Deniyor ki düşünen gençler yetişmeli; bilgili olsunlar, yetenekli olsunlar… Yükseköğretim bunları dengelesin isteniyor. Ne kadar dengelerseniz o kadar başarılı oluyorsunuz. Dünyada göç kavramı hep vardı ama özellikle Suriye olayından sonra göç politikaları daha çok kulaklarımızda çınlıyor. İnsanlar göçle geliri daha yüksek olan yerlerde yaşamak istiyorlar. Sadece Suriye değil Pakistan’da, Meksika’da da var. Öğrenciler için özellikle ifade etmek istiyorum ki hayallerinizi sadece Türkiye için kurmayın.”

Yükseköğretimde global bir değişim olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Sezer Şener Komşuoğlu, “Hızlı kentleşme yükseköğretimi çok etkiliyor. Üniversitelerde bölgesel gelişme diye bir şey ortaya çıktı. Bayburt’taki üniversiteden beklentiyle Ankara’daki üniversiteden beklenti aynı olamaz. O yüzden bölgenin özelliklerini ortaya çıkarmak lazım. YÖK’ün başlattığı bu politikalar sayesinde bölgesel istihdama katkı sağlanıyor. Akıllı uzmanlaşma, networkü ayarlama, teknolojik gelişmeleri takip etme, Edirne’de olduğu gibi turizmi öne koyma… Tüm bunlar üniversitelerimizin rolüdür, bunu unutmamak gerekiyor. Bu sayede ekonomik etki artıyor ve standardizasyon daha çok öne çıkıyor. Yeni meslekleri tanımlarken ve açarken önümüze koyduğumuz en önemli şeylerden biri de Endüstri 4.0. Bizimkisi milli ve yerli olmak zorunda. Japonya’da olduğu gibi toplumumuzla birlikte güçlenmeliyiz.” dedi.

Bologna & Venice Üniversitesi’nden Prof. Marco Pretelli’nin de bir konuşma yaptığı program sonrasında Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu ve Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü öğretim elemanlarının çalışmalarından oluşan eserlerin yer aldığı “Group Exhibition of Trakya University’s Instructors” sergisi; Balkan Kültür, Sanat, Eğitim ve Tanıtım Birliği’nin Balkan Ressamlarının Fırçalarından Edirne Sergisi ve Edirne Fotoğraf Sanatı Derneği Selçuk Balaban Makro Atölyesi’nin Gözümüzden Kaçanlar Fotoğraf Sergisi de sempozyum kapsamında Balkan Kongre Merkezi Fuaye’sinde sanatseverlerle buluştu. Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, davetlilerle birlikte sergiyi gezerek bilgi aldı.


Haber: Orkun Akman
Editör: Fırat Güngör
Fotoğraf: Umut Kozakoğlu
Bu içerik 08.11.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 981 kez okundu.