TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE MEME KANSERİ FARKINDALIK EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

Trakya Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜKSAM) ve Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen “Meme Sağlığı ve Meme Kanserinde Erken Teşhisin Önemi” isimli bilinçlendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Kahyaoğlu Süt’ün gerçekleştirdiği eğitime üniversitenin çeşitli birimlerinden kadın çalışanlar katıldı. Dünya genelinde kadınlarda görülen tüm kanser ölümlerinde %30’luk oranın meme kanseri olduğunu ifade eden Doç. Dr. Süt, günümüzde her 8 kadından 1’inin meme kanseriyle karşılaşma riski içinde olduğunu belirtti.

Meme kanserinin tanımı, oluşumu, risk faktörleri, yakalanma riski ve doğru bilinen yanlışları anlatan Doç. Dr. Hatice Kahyaoğlu Süt “Meme kanseri, meme hücrelerinin kontrolsüz büyümesidir. Kanser, hücrelerin büyümesini düzenlemekten ve onları sağlıklı tutmaktan sorumlu genlerdeki mutasyonlar ve anormal değişikliklerin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Ailede meme kanseri öyküsü varsa risk artar. Ancak meme kanseri teşhisi konan kadınların çoğunun bilinen bir aile öyküsü yoktur. Kadınlar için ortalama yaşam boyu meme kanseri riski %12’dir. Yaş, kilo, obezite, alkol tüketimi, ailede meme kanseri öyküsü gibi faktörler meme kanseri riskini arttırmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü Küresel Meme Kanseri Girişimi’nin hedefi, küresel meme kanseri ölümlerini %2,5 oranında azaltmak ve böylece 2020 ile 2040 yılları arasında küresel olarak 2,5 milyon meme kanseri nedenli ölümün önüne geçmek.” diyerek erken tanının hayati önemini vurguladı.

Trakya Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı ve SKS Daire Başkanı Öğr. Gör. Burak İşçimen etkinliğe dair yaptığı açıklamada “Özellikle kadınlar için çağımızın en tehlikeli hastalığı olan meme kanserinin ciddiyetini biliyoruz ve bunun için yılın belirli dönemlerinde farkındalık çalışmaları yapıyoruz. Bu hastalıkta eğitim ve erken tanının önemi yadsınamaz. Trakya Üniversitesi ailesinin en büyük değeri kadınlarımıza bu konuda eğitim vermek ve farkındalıklarını artırmak istedik. Programın gerçekleşmesinde emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma ve Doç. Dr. Hatice Kahyaoğlu Süt Hocama teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.

Bu içerik 17.12.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 257 kez okundu.