TÜRKİYE CUMHURİYETİ SOFYA BÜYÜKELÇİSİ AYLİN SEKİZKÖK’TEN REKTÖR PROF. DR. ERHAN TABAKOĞLU’NA ZİYARET

Türkiye Cumhuriyeti Sofya Büyükelçiliği görevine atanan Aylin Sekizkök, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nu makamında ziyaret etti. Büyükelçi Hasan Ulusoy’dan sonra 15 Ocak 2020 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’nin Sofya Büyükelçisi olarak göreve başlayan Aylin Sekizkök’e, Dış İşleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Volkan Türk Vural da eşlik etti. Trakya Üniversitesi Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Türkyılmaz’ın da hazır bulunduğu ziyarette, Trakya Üniversitesi Şeref Defteri’ni imzalayan Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök ve Dış İşleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Volkan Türk Vural, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Bulgaristan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin her geçen gün daha da geliştiğinin vurgulandığı ziyarette, iki ülke arasındaki iş ve güç birliğinin önemi, iş birliği imkânlarının genişletilmesi ve sürdürülebilir hâle getirilmesine ilişkin niyet ve görüşler beyan edildi. Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuklarına, Trakya Üniversitesi’nin son yıllarda yaptığı uluslararası çalışmalar ve iş birlikleri hakkında bilgiler verdi. Özellikle Balkanlar’dan gelen uluslararası öğrencilerin sayısını ve ülke çeşitliliğini artırmak istediklerini, buna dair çalışmaları titizlikle sürdürdüklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, iki ülke arasındaki dostluk ve komşuluk ilişkilerini geliştirecek her türlü iş birliğine hazır olduklarını belirtti.

Büyükelçi Aylin Sekizkök de konuşmasında, Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ekonomik, ticari, kültürel ve eğitim iş birliklerinin önemine değinerek, aktif bir Büyükelçilik görevi yürütmeyi hedeflediğini, Balkanlarla ilişkisi olan tüm kurum ve kuruluşlarla sık sık bir araya gelmek istediğini ifade etti. Büyükelçi Aylin Sekizkök, Edirne’de gerçekleştirdiği ziyaretler kapsamında, Trakya Üniversitesi’ni ziyaret etmekten ve Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ile tanışmaktan büyük mutluluk duyduğunu sözlerine ekleyerek, Trakya Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği çalışmalarla özellikle Balkanlar’da, Türkiye’nin yükseköğretim mihmandarlığını üstlendiğini bildiklerini ifade etti. Balkanlarla teması olan kurumlarla iletişim içinde olmayı önemsediklerini ifade eden Büyükelçi Aylin Sekizkök “Trakya Üniversitesi ile kurulacak iş birlikleri ve ticari, ekonomik, kültürel faaliyetlerin artırılması ile Bulgaristan ve Türkiye arasında ilişkilerin büyük bir ivme kazanarak devam edeceğine inanıyoruz. Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov’un ve ekibinin Türkiye’ye bakışının çok olumlu olduğunu görüyoruz. İki ülke arasında, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın katkıları ile çok yakın ilişkiler kurulmuş. Bizler de Bulgaristan’daki Türk toplumu için üst düzey yarar ve hizmet sağlamak amacıyla bu anlayışı sürdürmeye, geliştirmeye devam edeceğiz. Trakya Üniversitesi’nin desteğine her zaman ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz. Balkanlar’ın her yerinde, Trakya Üniversitesi’nden saygı ve övgüyle söz edildiğini görmeniz mümkün. Trakya Üniversitesi’nin yayınlarına Balkanlar’da her zaman ihtiyaç duyduğumuzu belirtmek isterim. Bu noktada, kitap ve yayın desteğinizi de sürdürmenizi diliyoruz. Bu vesileyle, bu güzide üniversiteyi ziyaret etmekten memnuniyet duyuyor, Sayın Rektörümüze ve ekibine üstün başarılar diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Görüşmede, Trakya Üniversitesi’ni ayrıntılı bir şekilde tanıtan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Balkan odaklı çalışmaları hakkında bilgiler vererek, “Trakya Üniversitesi, 3.050’si Balkanlar’dan olmak üzere 63 ülkeden toplam 4.200 uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Türkiye’de Balkanlar’dan gelen öğrencilerin en fazla tercih ettiği üniversite ve bölgenin de en önemli eğitim kurumu. Trakya Üniversitesi olarak hâlihazırda üye sayısı 80 olan Balkan Üniversiteler Birliği’nin kurucusu, daimi genel sekreteri ve yönetim kurulu üyesiyiz. Yönünü Balkanlar’a çevirmiş, Balkanlar’a hizmet etmeyi kendine görev edinmiş Trakya Üniversitesi, varlık ve etki sahasını her geçen gün daha genişletiyor. Balkanlar’da birçok kurum ve kuruluş ile bir araya geliyor; kültür, dostluk ve gönül köprüleri kuruyoruz. Balkan ülkeleriyle olan dostluk ve komşuluk ilişkilerini her platformda sürdürmeye kararlı olan Trakya Üniversitesi, akademik, sosyal ve kültürel faaliyetlerle ikili iş birliklerini destekleyecek her türlü adımı atmaya hazır. Bu kararlı adımlar, Bulgaristan üniversiteleri ile olan mevcut ilişkilerin gelişmesine ve yapılacak yeni anlaşmalara da zemin hazırlayacaktır. Bulgaristan ile olan ilişkilerin gelişmesi ve siyasi, ekonomik, kültürel ilişkilerin derinleşmesine yapılacak katkılarda rol almaya devam edeceğiz. Dost ülke Bulgaristan’dan, üniversitemizde öğrenim gören 1.000’i aşkın öğrenci var. Üniversite olarak her geçen yıl, uluslararası öğrenci sayısını artırmaya, Edirne’yi ve Trakya Üniversitesi’ni önemli bir cazibe ve eğitim merkezi kılmak için çalışmaya devam ediyoruz. Üniversitemiz, Tıp Fakültesi ile de Bulgaristan’dan ve Balkanlar’dan gelen hastalara şifa oluyor, ülkemizin sağlık turizmine önemli katkılarda bulunuyor. Sayın Büyükelçimiz Aylin Sekizkök’e ve desteklerini her zaman yanımızda hissettiğimiz Dış İşleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Sayın Volkan Türk Vural’a nazik ziyaretlerinden dolayı çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Volkan Türk Vural da Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun göreve geldiği günden bugüne, Trakya Üniversitesi’nin dış ilişkilerde büyük mesafeler kat ettiğini belirterek, “Trakya Üniversitesi Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Türkyılmaz’ın da desteği ve katkılarıyla Trakya Üniversitesi’nin geçen zamanda Balkanlar ve Balkanlar’da yaşayan soydaşlarımız için umut kapısı haline geldiğini görüyoruz. Bu görevi, layık-ı veçhile yerine getiriyorlar. Burası bizim evimiz. Bu sıcaklığı ve samimiyeti her zaman hissettik. Kendilerine çok teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum.” şeklinde konuştu.

Ziyaret sonunda Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Sofya Büyükelçiliği görevine atanan Büyükelçi Aylin Sekizkök'e görevinde başarılar dileyerek, üzerinde Sultan II. Bayezid Külliyesi’nin tasviri olan tabak hediye etti.

Haber: Ali KÜÇÜKOĞLU
Editör: Orkun AKMAN
Fotoğraf: Mustafa TOPYANA
Bu içerik 17.03.2020 tarihinde yayınlandı ve toplam 171 kez okundu.